Reisbureau Ontdek Mesopotamië

www.ontdekmesopotamie.nl
info@ontdekmesopotamie.nl
tel. +31-(0)6-40015989

Ervaringen

Ria den Boer

Reisverhaal Mesopotamie Arslan Tepe

Ik heb een geweldig fijne, leerzame en gezellige vakantie achter de rug. Je kon goed merken dat jullie het heel goed hadden voorbereid, compliment hoor! Ik ben een stuk rijker naar huis gegaan: rijk aan geschiedenis, cultuur, landschap, geuren en kleuren en lekker eten.

Voor mij waren de hotels goed hoor, ik ben ook niet zo'n lastige klant denk ik. Het is voldoende als het beddengoed en de badkamer schoon en fris zijn en als de airco werkt, of dat dan gepaard gaat met een x-aantal sterren vind ik minder van belang.

Reisverhaal Mesopotamie Adiyaman Pirin

Het is ook absoluut een meerwaarde dat jullie zelf meegaan, jullie kennen het gebied, spreken de taal waardoor er openingen met de bevolking komen die met een Nederlandse gids gesloten zouden blijven, waardoor je leuke en spontane ontmoetingen mist.

En nogmaals: jullie fantastische chauffeur, goud waard die jongen.

Bedankt, bedankt, bedankt voor alles en jullie goede zorgen en gezelligheid onderweg.

Ria den Boer
5.0
2014-09-15T16:29:29+00:00
"Ik heb een geweldig fijne, leerzame en gezellige vakantie achter de rug..."

Luk en Lianne de Walsche

Reisverhaal Mesopotamie Harran

Eerst een gezellig kennismakings- en infobezoek bij de organisatoren Memet & Bedriye in Helmond op 30/03/13, waarna vertrek vanuit Düsseldorf op 29/04 per nachtvlucht. Veilig geland in Gaziantep, komt uit het Arabisch en betekent in zijn oorspronkelijke vorm "Goede Bron".

Behoudens de afwerking van het "volledige programma", en meer, onthouden we van deze reis het familiale karakter dat er spontaan aan gegeven werd door Bedriye en Memet. Extroverte mensen met een groot empatisch vermogen, een acommerciële vriendelijkheid om U tegen te zeggen en een ongebreidelde ingesteldheid om ons van een zorgeloze reis te laten genieten! Ze zijn beiden afkomstig uit deze streek. Ze kennen ze op hun duimpje en op al de rest, passen het programma aan, en wijken ervan af, als en waar nodig, perfect! We dienden ons enkel toe te leggen op het assimileren van wat we bezochten en leerden over het bijbelse en historische dat deze Koerdische regio inhoudt.

Reisverhaal Mesopotamie Urfa

Verrassende zaken maakten we mee, zoals daar o.a. waren:

  • Spontane danspartij door bezoekers aan de in 1065 gebouwde On Gözlü Köprüsü brug (over de Tigris) op typische indringende muziek gemaakt door een overtuigde trommelaar en een gedreven fluitist. Memet kon er niet aan weerstaan en liet zijn ritmegevoel bewonderen in die kring!

  • Geanimeerd en hilarisch gesprek in een winkeltje in Mardin waar alle soorten noten en eigengebrande koffie verkocht werd, met een tractatie voor elkeen van zijn beste koffie tot gevolg.

  • Tijdens het middagmaal, met lekker verse vis uit het Atatürk-stuw-meer kwam een sliert auto's aanrijden en werd voor een kersvers huwelijkspaar een huwelijksdans opgevoerd op de open vlakte op de oever, met opnieuw indringende muziek van twee trommelaars, een fluitist en een opgewekte voordanser.

  • In Pirin, een nog quasi onbekende oeroude, deels uitgegraven archeologische site kwam Memet in gesprek met de conservator die daar toevallig was. Deze besloot spontaan ons een rondleiding te geven met imponerende uitleg, een wandeling door de oude site waar hij ons spectaculaire zaken aantoonde zoals o.a. mozaïekvloeren die nog bedolven waren onder zand, klei en keien. Wandeling door de natuur over heuvels langs amandelbomen en ander florafraais. Wandeling door een korenveld met de in onze regio niet meer te vinden korenbloemen en tot slot wandeling door het dorpje waarvan de inwoners eigenaars zijn / waren van de regio. De overheid heeft alles opgekocht en de dorpelingen moeten tegen uiterlijk volgend jaar verhuizen! In dat dorpje toonde hij ons een bronnetje waar kindjes met papieren bootjes op het water speelden, waar we door enkele dorpsvrouwen onthaald werden op thee, waar een man ons uitnodigde tot een maaltijd, en waar we de kids, wel een 20-tal tracteerden op een ijsje. Wat een glunderende snuitjes!

  • Juist voor we de klim naar de top van de Nemrut Daği, te voet, aanvatten, barstte er een onweer los, bliksemschichten rondom, donder, regen, hagel, regenboog, opklaring, zonsondergang,... de natuur op haar best, imponerend, reinigend, zoals Mithradates en zijn zoon Antiochus het ca 2085 jaar geleden ook moeten meegemaakt hebben...

  • De ongelofelijke vriendelijkheid en gastvrijheid van de bevolking!


Te veel om verder te beschrijven!

Reisverhaal Mesopotamie Urfa 2

De hotels vonden we goed tot zeer goed, meestal typische gebouwen, zoals een karavansarai in Diyarbakir, en prachtig gelegen. Erg verzorgd met dienstvaardige bediening. Soms kleine kamers.

Het eten, erg divers, regelmatig meerdere schotels op de tafels om zo veel mogelijk van de streekgerechten te kunnen proeven. Eerlijke en verse produkten, met yoghourt en een karaf karnemelk erbij in typische restaurantjes. Verrassende picknick, ter plaatse klaargemaakt op de site van Göbleki Tepe. Verrassende verse forel, zien vangen, reinigen en grillen, samen met de groenten, op een houtskolenvuur, met onze voeten in het water van een smal stroompje. Altijd gerustgesteld in de kwaliteit van het gebodene. Memet ging nl zelf eerst op onderzoek in alle gelegenheden voor hij er ons ter tafel riep! Bedriye, het wakende, veelziende oog dat ervoor zorgde dat alles binnen een aanvaardbare tijd evolueerde. Tijd die we door het soms fascinerende wel eens dierven vergeten!

Bedriye en Memet, als jullie project Mesopotamië verder door Irak en Iran af zal zijn, vergeet ons niet! BEDANKT!

Luk en Lianne de Walsche
5.0
2014-09-15T16:43:12+00:00
"Ze kennen de streek op hun duimpje, passen het programma aan, en wijken ervan af, als en waar nodig, perfect!"

Anneke & Job

Dag Bedriye,

Je bent waarschijnlijk alweer een weekje thuis na ons reisje en je bezoek daarna aan je familie. Wij wilden je nogmaals zeggen dat we enorm van Mesopotamië en vooral van jouw inzet en liefde voor je land hebben genoten, onvergetelijk!

Zeer bedankt, we hopen nog eens met je op reis te gaan misschien een ander onbekend stuk Turkije ?

Lieve groet, Anneke en Job
5.0
2014-09-21T14:33:09+00:00
Wij hebben enorm genoten van jullie inzet en de liefde voor jullie land, onvergetelijk!

Maria Poppe

Reisverhaal Mesopotamie Hasankeyf 1

In mei 2013 reisde ik mee naar het oude Mesopotamië. Het was een overweldigende en fascinerende ervaring.

Ontdek Mesopatamie neemt je mee terug in de tijd naar, oude Syrisch orthodoxe kloosters, bijbelse plaatsen als Harran, de geboorteplaats van Abraham, naar Gobekli tepe waar de oudste tempel van de wereld schijnt te liggen, naar Nemrut met het adembenemende uitzicht bij zonsondergang en prachtige oude steden als Mardin en Midyat.

Reisverhaal Mesopotamie Hasankeyf 2

Zij laten je kennis maken met traditionele Koerdische gerechten en boetiquehotels. Overnachten in een oud karavaanserail hotel in Diyarbakir waar je de sfeer proeft van de periode dat de handelaren met hun kamelen langs de zijderoute trokken en hier neerstreken. Op een zondagmiddag heerlijk lunchen aan de Eufraat met verse vis uit de rivier en meedansen met een traditioneel Koerdische bruiloft die toevallig passeert. Het mooie van reizen met ontdek Mesopotamie is dat Memet en Bedriye de streek heel goed kennen en je in contact brengen met de lokale bevolking waar we altijd gastvrij werden ontvangen. Zij hebben veel kennis van dit gebied en weten hun enthousiasme over te brengen op de groep.

Ontdek Mesopotamië met eigen ogen, het doet je verlangen naar meer!!!

Maria Poppe
5.0
2014-09-21T14:49:09+00:00
"Ontdek Mesopotamië met eigen ogen, het doet je verlangen naar meer..."

Rita Morsch

Reizen met "Ontdek Mesopotamië" is een bijzondere ervaring. Vanaf het eerste tot het laatste moment word je ondergedompeld in een andere wereld. Maak je kennis met alle facetten van het gebied, met het dagelijks leven en de grijze oudheid, met de kleurrijke natuur en de rijke cultuur, beklim je de heilige berg Nemrut en zoek je verkoeling in de rivier de Eufraat.

Hotel Urfa

De reisbegeleiders Bedriye en Mehmet omringen je met zorg en aandacht. Zij schotelen je het beste voor, weten de weg te vinden naar unieke plaatsen, kennen de geschiedenis en de anekdotes die daarbij horen. Zij leggen de contacten met bijzondere mensen die bevlogen vertellen over hun werk en hun liefde voor het land. Of het nu gaat om de koperslager die trots zijn vakmanschap toont, de handelaar in de abrikozenbazaar die je zijn beste producten laat proeven of de toezichthouder bij de opgravingen die vol trots zand en grind wegwrijft om je een prachtig mozaëek te laten zien. Met "Ontdek Mesopotamië" ben je een reiziger en geen toerist. Je beleeft, je ontdekt en je ondergaat het gebied en de mensen. Je stapt in een andere wereld en die wereld omarmt jou.

Reizen door Mesopotamië is een belevenis, een ontdekkingsreis door een gebied op het snijvlak van oud en nieuw. Een kennismaking met een gedeelte van Turkije boordevol cultuur en prachtige natuur. Een gebied dat onderhevig is aan ontwikkelingen en veranderingen. Waar veel aandacht en middelen worden besteed aan het behoud van de oude schatten, maar waar de moderne tijd zijn intrede doet. De energie- en watervoorziening krijgen nieuwe mogelijkheden, onomkeerbare stappen worden gezet en dat doet soms pijn.

Zonsopgang, voordat de wekker de kans krijgt je uit je dromen te halen heeft de muezzin je al verteld dat Allah groot is en ook deze dag voor jou veel in het verschiet heeft. Langzaam kleurt de lucht over de heuvels. De ontelbare minaretten prikken de lucht in en bepalen waar je ook staat het stadsbeeld. Je hoort hun oproep als een golf over de stad trekken. Op de heuvels liggen de steden met hun stoere stadsmuren als een onneembare vesting, donker en somber, afschrikwekkend voor wie er niets te zoeken heeft.

Maar eenmaal door de stadspoorten ontvouwt zich de schoonheid van de steden. De statige stadsvilla's, de vele moskeeën en kerken, de pleinen en de kleurrijke bazaar met de aangrenzende straten van de ambachtslieden. Koperslagers en metaalbewerkers stoken hun vuren op tot grote hitte, kleermakers en schoenmakers snijden op maat, de mandenvlechter en de houtdraaiers zorgen voor kleine handigheidjes en mooie opbergers, je hoort de cadans van het weefgetouw en de balen katoen wachten om verwerkt te worden tot een sierlijke sprei. Wandel door de staatjes waar de groenten, de kruiden en het fruit uit de omringende moestuinen wordt verkocht. 's Ochtends vroeg geoogst, zorgvuldig gewassen en gestapeld op de platte kar. Met een kritische blik worden de waren bekeken, er wordt in geknepen er wordt aan geroken en er wordt geproefd. "Hier, een verse kikkererwt, probeer maar eens." De mannen kuieren over de markt met een tak in hun hand en snoepen ervan. Tot zij bij de volgende verleiding komen, de tabakshandelaar. En daar tussendoor de "snackbar", de kleine uitstalkast op wielen met zoete broodjes en verfrissende sapjes.

Eten in Diyarbakir Hotel

De bazaar is een feest voor het oog. Werkelijk alles is er te koop en staat kleurrijk uitgestald. Grote trossen gedroogde vruchten hangen boven de schalen vol olijven, balen vol noten en vers bereide kaas. Het atelier van de goudsmid naast de winkel met prachtige feestjurken en alle attributen om een bruiloft tot een waarlijk feest te maken. Een etalage met antieke speelgoedauto's naast etalagepoppen met de laatste mode, hooggesloten regenjassen. Prachtige zijden shawls wiegen in een windje boven een antieke tafel met oude sleutels. Kom, kijk even, hou maar even vast, geniet ervan en als je het niet wilt kopen, geen probleem, straks is er weer een andere klant want hier kopen de inwoners zelf ook hun boodschappen en presentjes.En tussen al het winkelend publiek, op de stoep aan de lage tafeltjes, spelen de mannen een potje schaak, een spelletje domino of leggen een kaartje. De politiek en de zaken worden besproken met het onafscheidelijke glaasje thee binnen handbereik.

Kennis maken met een land gaat niet zonder een ontmoeting met de mensen, hun gewoontes en gebruiken. Gastvrijheid is daarin de rode draad. Even aanschuiven voor een verkwikkend glaasje thee kun je bijna niet afslaan. Een gesprekje in het park waarbij je nootjes en chocolade krijgt aangeboden. Een overvloedige maaltijd bij mensen thuis, de vele bijzondere gerechten proeven en ontdekken dat zoute karnemelk, de ayran een prima dorstlesser is. Maar of het nu op alle momenten van de dag de alcohol werkelijk kan vervangen?

We volgen het spoor van de karavanen die over de zijderoute trokken. Zij brachten hun kostbare handelswaar vanuit China naar de Middellandse zee om zo verder over Europa verspreid te worden. We bezoeken de karavanserai, een rustpunt en overnachtingsplek voor de reizigers en de dieren, een handelscentrum en opslagplaats voor de goederen, hier was bescherming. Nu zijn de binnenplaatsen een oase van rust en zijn de omliggende gebouwen prachtig gerestaureerd en voorzien van een nieuwe functie. Als locatie om te overnachten, om een bruiloft te vieren, een winkelcentrum met gezellige terrasjes, of werkruimtes voor creatieve talenten.

Reisverhaal Mesopotamie Eufraat

Langs het spoor van de karavaan vind je ook de kenmerken van de producten die vervoerd en verhandeld werden, het Saffraan klooster is hier een prachtig voorbeeld van. Strategisch gelegen in de bergen, met een perfect zicht op alle toe leidende routes. Een bijzondere combinatie van handelswaar en de verstilde sfeer van een klooster.

En zo verder trekkend, telkens weer genieten van de overgang van de akkers in de vallei, naar de glooiende heuvels met hun terrasbouw, naar de donkere bergkammen met sneeuw op de hellingen. Het is lente, de natuur toont zich op haar best, de bermen zijn een explosie van bloemen, velden vol koolzaad geven een gouden gloed. Op de akkers is de tarwe weer geplant, in de granaatappelbomen en pistachebomen kleurt de eerste bloei, de klampen voor het drogen van de kikkererwten en de tabak staan nu nog als kale staken tegen de schuren. Kleine aftakkingen van de rivieren die de irrigatie kanalen van water voorzien. Vernuftig aangelegde systemen van watergoten en sluisjes die het water telkens weer van hoog naar laag laten stromen. Een oneindig Escher effect.

Reisverhaal Mesopotamie Harran Urfa

Op het heetst van de dag verkoeling zoeken langs de rivier de Eufraat. Onder de bomen luieren op de terrassen die dobberen op het water. Verse forel eten en dan verrast worden door muziek en dans van de bruiloftsstoet. Vier het feest mee. De jongeren zwemmen in de rivier, families zoeken verkoeling aan de voet van de brug en picknicken onder de groepjes bomen. Ze wenken, kom een glaasje thee drinken.

In die mix van de natuur ligt de cultuur verborgen. De bakermat van de beschaving wordt hier weer terug veroverd op de natuur. Hellingen met opgravingen, rotswanden met grotten om in te wonen zowel voor als na de dood. Met engelengeduld worden de verborgen schatten weer blootgelegd en de mozaïeken steentje voor steentje uitgegraven en verplaats naar een veiliger plek zoals het museum in Gaziantep. De mensen die hier werken zijn betrokken, bevlogen, je wordt meegetroond naar de mooiste plekjes om je deelgenoot te maken van de laatste ontdekkingen en dan realiseer je je dat hier volgend jaar een hek omheen zal staan.

De oudste tempelcomplexen, bijzondere lemen huizen, de ruïnes van de oudste universiteit, unieke kerken en kloosters, ieder stad en de weg daarnaartoe biedt weer iets bijzonders. De Bijbelse verhalen worden hier werkelijkheid, de heersers en veroveraars hebben hier hun sporen nagelaten, van de verering van de goden in de Griekse en Romeinse tijden zijn nog de levensgrote beelden te zien. Deze goden op de berg Nemrut hebben het nog steeds voor het zeggen, het onweer barst los, de bliksem schiet door de lucht en pas als de regenboog aangeeft dat de vrede weer getekend is ben je boven welkom. Daar ervaar je de mystieke sfeer van de plaats in een prachtige zonsondergang.

Rita Morsch
5.0
2014-09-21T14:53:07+00:00
"Reizen door Mesopotamië is een belevenis, een ontdekkingsreis door een gebied op het snijvlak van oud en nieuw..."

Adrie en Kees van Wieringen

Reizen met "Ontdek Mesopotamië" is een bijzondere ervaring. Vanaf het eerste tot het laatste moment word je ondergedompeld in een andere wereld. Maak je kennis met alle facetten van het gebied, met het dagelijks leven en de grijze oudheid, met de kleurrijke natuur en de rijke cultuur, beklim je de heilige berg Nemrut en zoek je verkoeling in de rivier de Eufraat.

Adrie-en-Kees

Dit voorjaar (2014) hebben wij een "ontdekkingsreis" gemaakt met reisbureau Ontdek Mesopotamie en dat is ons erg goed bevallen. Zuid-oost Turkije is wel een heel bijzondere streek met al die sporen van eeuwenoude beschavingen. We hebben daar 10 dagen rondgetrokken met Bedriye als gids, een daar geboren vrouw die ons heel veel kon vertellen over dit gebied. Er is daar nog veel te ontdekken, de opgravingen zijn nog in volle gang. We hoorden dat op sommige plaatsen nog geen 10 procent van het terrein blootgelegd is, zeker een reden om daar later nog eens te gaan kijken. We wisten dat in buurland Syrië een oorlog gaande is maar daar is in Zuid-Oost Turkije absoluut niets van te merken, ik kan me niet herinneren ook maar 1 militair gezien te hebben. Kortom: een perfecte reis!

Adrie en Kees van Wieringen, Helmond
5.0
2014-09-21T15:11:01+00:00
"Kortom: een perfecte reis!"

Laima van Opdorp

Glutenvrij naar Mesopotamië!

Een prachtige droom! Zo’n mooi gebied in het voor mij nog helemaal onbekende Zuid-Oost Turkije! Een oude beschaving, middeleeuwse steden, vriendelijke mensen, betoverende natuur en glutenvrij eten.

Wie coeliakie heeft, weet dat verre reizen naar onbekende gebieden heel erg vervelend kunnen aflopen J.

Laima-1

Bedriye en Memet Ataman van reisbureau ‘Ontdek Mesopotamië’ hebben er alles aan gedaan om deze reis voor mij en mijn man Adri mogelijk te maken. Die lieve Bedriye heeft zelfs glutenvrij brood, pica’s en börek gebakken. Ook Turkse baklava uit Istanbul was voor mij geregeld, zodat ik daar ook van kon proeven. Het personeel in de plaatselijke restaurants was heel vriendelijk en begripvol. Ik ben dus niets tekort gekomen.

Met veel plezier reisden wij in een kleine gezelschap door het duizenden jaren oude Mesopotamië. De oudste tot nu toe bij ons bekende beschaving van de mensheid. De beschaving, die ons zoveel heeft nagelaten.

Laima-4

Via het Taurusgebergte, tussen Eufraat en Tigris, bezochten wij de oude steden: Gaziantep met het schitterende mozaïekmuseum; het romantische SanliUrfa en de forellenvijver ; de ruïnes van Harran, waar Abraham zijn Sara trouwde; opgravingen van Göbekli Tepe - de vijftienduizend jaar oude tempel; Mardin en Midyat waar de tijd stil is blijven staan; Assyrische Safraan en Mor Gabriël kloosters, waar nog steeds in het Aramees wordt gebeden; Diyarbakir met de mooie karavanserais en eeuwenoude stadsmuren; Hasankeyf met mysterieuze grotwoningen, een oude Romeinse brug; Adiyaman en het hoogtepunt, heel betoverend: Nemrut; duizenden jaren oude begraafplaatsen van Pirin; Malatya’s abrikozen bazaar. En ga zo maar door, te veel om op te noemen.

Maar vooral de plaatselijke bevolking heeft mijn hart gestolen. Ze zijn zo hartelijk, warm en vriendelijk! Je voelde je overal van harte welkom en ik heb me nergens onveilig gevoeld. Van onrust in de buurlanden Syrië en Irak merkte je niets.

Echt een aanrader voor de mensen, die op zoek zijn naar iets heel anders.

Laima-5

Een zeer aangename verrassing!

Laima van Opdorp
5.0
2014-09-21T15:13:01+00:00
"Glutenvrij naar Mesopotamië!"

Just Kramer Schippers

Mesopotamië in september 2014 was absoluut een ontdekking, vooral door de aanpak van de reisorganisatie "Ontdek Mesopotamië". Er overheerst geen toerisme- sfeer en dat maakt het authentiek.
Gedurende 14 dagen reisden wij langs en tussen Eufraat en Tigris en zagen landschappen, monumenten, steden en beelden die duizenden jaren oud waren en indrukwekkend goed bewaard waren gebleven. Ze toonden op veel manieren de eeuwenoude geschiedenis van onze beschaving.
En dat reizen ging comfortabel. Geen lange rij-dagen en met stops op interessante plaatsen en verblijf in opvallend goede hotels. De maaltijden waren royaal en vooral authentiek, met meestal lokale gerechten en fantastisch gekruid. Turkse koffie bleek een goed alternatief voor onze espresso.
Onze enthousiaste reisleiding die de streek door en door kende, maakte het tot een boeiende en vooral ook leuke reis.

Just Kramer Schippers

5.0
2014-10-13T15:23:21+00:00
Mesopotamië in september 2014 was absoluut een ontdekking
5
8